generaţii

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Joi Mar 01, 2018 10:11 am

Vremurile de azi, cu evenimentele care se succed halucinant, pur şi simplu nu mă lasă să nu constat cât de grotesc ajung să rimeze cu cele trecute. Partidul Comunist Român avea un mod foarte bine pus la punct de pregătire a succesiunii eşaloanelor sale inferioare. Pentru a se putea perpetua, un sistem are nevoie de introducerea permanentă de sânge proaspăt, însă, pentru a-şi păstra stabilitatea, sângele proaspăt trebuie introdus abia după ce devine conform. De asemenea, tot pentru stabilitate, sângele proaspăt al sistemului trebuie să fie întotdeauna mult inferior numeric celui „stătut”.

Comunismul te cam lua din primii ani ai vieţii sub aripa sa. Începeai ca şoim, apoi pionier, utecist(pentru cei care nu ştiu, vine de la UTC - Uniunea Tinerilor Comunişti) şi, în final, dacă partidul „te chema”, comunist cu carnet. Copiii, fie că erau şoimi sau pionieri, nu prea aveau ei treabă cu partidul, indiferent de cravatele lor cu inel sau de „ritualurile” impuse. Propaganda însă începea de-atunci, li se inoculau tot felul de şabloane, tot felul de slogane care, după cum se vede azi, devin în timp extrem de eficiente. La utecişti lucrurile se schimbau: dacă doreai carieră în partid, în afara unui spate puternic, mai aveai nevoie şi de abnegaţie la „lupta politică”. Învăţai discursurile tovarăşului, prindeai arta mestecării cu plăcere a căcatului, îţi cultivai tupeul faţă de cel slab şi servilismul dus la extremele penibilului faţă de „superior” s.a.m.d. Cu toate că la uteciştii de carieră aspectele esenţiale erau controlate de către partid, nimeni nu prea putea concura cu hormonii. Era o treabă specifică vârstei.

Oricine ştie că atunci când nu te poţi lupta cu un duşman e bine să te aliezi cu el. Aşa se întâmplau lucrurile şi cu UTC-ul. Comuniştii bătrâni repetau - chiar dacă scrâşnind din dinţi - că „tineretul trebuie să se distreze” şi executau acţiuni astfel încât „distracţia” să se petreacă în cadrul organizat de către Partid. Aşa apăreau taberele uteciştilor unde „discotecile” de seară erau doar aperitivul unor nopţi fierbinţi. De multe ori, întrunirile erau atent gândite: mai un „schimb de experienţă” cu sportivii aflaţi în cantonament, mai o cazare întâmplătoare cu trupe de tineri artişti, mai o beţivăneală cuminte, urmată de focuri de artificii imaginare. De-aici i se dusese utceului buhul şi, mai acoperindu-şi gura, oamenii îi ziceau în şoaptă „futeceu”. Partidul ştia asta, dar la fel de bine ştia că, în rândul tinerilor, îl avantaja.

Ultima etapă suferea însă schimbări fundamentale: dacă voiai să fii „cadru comunist de nădejde” trebuia s-o laşi moale de tot cu sexul. Devenea un domeniu tabu care trebuia înmormântat între cearşafurile de-acasă. Altfel era de rău. Desigur, mai scăpa câte-un tovarăş într-o „futecistă” dornică de creştere rapidă, dar era necesară o discreţie maximă întrucât, dacă treburile scăpau de sub control, tovarăşul se cam ducea la vale în „structură”. Ca femeie, cariera în partid şi stat îţi impunea des-feminizarea. Nu te fardai, nu prea te rujai, iar îmbrăcămintea trebuia să fie una care să-ţi ascundă formele. Altfel, apărea vorba între „co-partizane” că „tovarăşei X îi stă gândul la alte treburi, nu la chestiunile importante”. Iar asta, de cele mai multe ori, putea însemna sfârşitul carierei.

Aşa se transformau peste noapte tandrele futeciste în femei-bărbaţi, decupate parcă din filmele horror. Neîngrijite, mergând cu o călcătură bleamba, în sacouri terne şi fuste drepte(sau pantaloni-uniformă), uneori mijindu-le perii de la mustaţă şi barbă, mirosind a transpiraţie şi cu mătreaţa ieşind dezinhibată la lumină prin părul slinos. Erau „tovarăşele” şi atâta timp cât se ştiau superioare beleau tot ce-aveau în subordine. Să te fi ferit Sfântul să ai de-a face cu un asemenea specimen! Dincolo de prostia debordantă şi odorurile pe care le emanau, găseai în aceste femei o dorinţă nebună de răzbunare pe tot ce manifestă o formă de libertate. Dacă vreo tânără nimerea în subordinea unui asemenea specimen, ori capota ori se transforma ireversibil într-o copie a hoaştei.

Însă cele mai fabuloase efecte se vedeau atunci când un asemenea specimen ajungea pe funcţii înalte de decizie. Să fi văzut ce tiranie se declanşa, ce „ordine şi deciuplină” se instaura pe teritoriul păstorit de ea. Şi ce inhibare dementă a sexualităţii putea să impună. Dacă vedea vreo secretară mai cochetă, o termina psihic. Se comporta de parcă Partidul îi transformase hormonii în antihormoni. Nici muştele nu se mai împerecheau, deveneau asexuate. Era o poezie să asculţi „cugetările estetice” ale unui asemenea personaj. Ceea ce acum pare hazliu, pe vremea cealaltă era obsedant întrucât un asemenea personaj realmente usca tot intra în aria sa. Aşa se făcea că spectacolele deveneau terne, întrunirile scorţoase, iar „balurile” - unde teoretic erai lăsat să mai calci pe lângă - se transformau în evenimente de la care te rugai să scapi cât mai repede.

Îmi tot revin în memorie aceste personaje funeste când văd tot felul de agente ale corectitudinii politice agitându-se prin viaţa publică. Le vezi revărsate, balcâze, îmbrăcate de prost gust, puţind chiar şi prin ecranul televizorului, dar împrăştiind „directive” radicale. Agentele neomarxismului sunt chiar mai ticăloase decât cele ale trecutului. Acelea mai aveau câte-un accident care le mai umaniza. Mai picau ca proastele în mrejele vreunui tinerel dornic de evoluţie rapidă şi se mai îmbunau. Cele de azi însă par a nu mai face astfel de greşeli. Ele sunt comuniste cu steroizi. Cele de-atunci îşi ascundeau formele în haine, cele de azi, pentru a-şi demonstra abnegaţia, le acoperă cu şunci. Spre deosebire de vechile comuniste, noile exemplare nu mai fac eroarea cu „îndrăgostirea” deoarece ele ştiu că sexul este doar un mijloc de propagandă, scopul său fiind strict înrobirea mulţimilor. Clamarea în gura mare a sexului, toată retorica aceasta de exacerbare a sa pe orice canal disponibil, are doar scopul de a „demonstra” libertatea extremă pe care-o oferă societatea. În spatele acestei aparente eliberări a instinctelor vine penalizarea fraierilor care-i cad în capcană. Aşa orice glumă se transformă în „hărţuire sexuală”, orice remarcă într-o posibilă discriminare, orice călcat în lături într-o posibilă infracţiune abominabilă. Aşa se face că, la zeci de ani distanţă de comiterea vreunui act cu vreo personalitate actuală, femei de condiţie uşoară se trezesc - împinse de la spate de „neo agentele” corectitudinii politice - că de fapt au fost violate, că acei câţiva dolari pe care i-au primit în schimbul prestaţiei sunt o ruşine s.a.m.d.

Însă, la fel ca şi cele comuniste, vaşnicele agente de azi usucă tot ce ating. Iar când deciziile lor ating zona economică se produce dezastrul. Iată un exemplu: de ceva vreme, Formula 1 bălteşte într-o continuă banalitate. Audienţele le scad de la an al an, regulamentul din ce în ce mai tembel omoară competiţia, iar oamenii se reorientează spre alte zone. În tot acest dezastru care se perpetuează de-o vreme încoace, organizatorii competiţie au decis, în urma numeroaselor admonestări, să elimine modelele care apăreau „întâmplător” în jurul echipelor F1. Practic „frumuseţile pistei” erau condimentul magic utilizat pentru a-l ţine în fotoliu pe telespectatorul sedentar chipurile interesat de maşini. Practic, o imensă parte a audienţei era ţinută în faţa ecranului de magia fetelor frumoase. Şi ce fac vajnicii deştepţi? Elimină fix acest element. Cică ei sunt interesaţi să vândă maşini, nu femei. Ei bine, fix de-aici încep problemele lor. Atinşi de virusul neo-comisăreselor, pur şi simplu îşi taie creanga de sub picioare. Nu era destul că oricum industria auto e în dezastru şi că asta impactează negativ asupra competiţiei lor. Nu, îşi mai accelerează şi cu propria mâna căderea în groapă. De fapt, asta e nebunia lumii de azi în care atingerea nefastă a neo-comisăreselor usucă şi bruma de viaţă care se mai manifesta. Exact ca în comunism.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Vin Mar 02, 2018 9:29 am

Istoria se repeta: “tinerii frumosi si liberi” vor disparea ca furiosii anilor ’50Aparea in 1956 drama semnata de John Osborne, “Look Back in Anger”. Despre neadaptare. Despre perdantii unei tranzitii. Despre o societate care dorea sa se reconstruiasca dupa al doilea razboi mondial si despre niste indivizi care si-ar fi dorit (natural sau nu) ca atentia sa se indrepte mai curind asupra lor. Poate mai pregnante la Alan Sillitoe, sentimentele de singuratate, neintelegere si nefericire, au devenit un apanaj al “furiosilor” din anii ’50. David Storey, mai apoi, vorbeste despre dorinta de devenire (This Sporting Life), nu prin munca, nu prin mariaj, nu prin comert. Vorbeste despre esec. Si despre frustrare. Sau disperare, dupa cum insista Henry Jaeger.

Da, au ramas citeva carti dupa “furiosii” anilor ’50. Pe urma, furiosii in sine au disparut si nimeni nu le-a simtit vreodata lipsa. Au venit alte generatii. Cu alt fundal. Cu alta atitudine fata de munca si fata de viata, fata de valori si fata de modul de a se autorealiza. “Furiosii” de astazi sint “tefeleii”. Copii celor descrisi cu voluptate cinica de catre Liiceanu ca fiind “cei fara dinti”. Cei care au tras la jug ca viata sa mearga inainte. Dar, la fel ca si furiosii, si tefeleii vor sa arda etapele, sa parvina. Fie si prin impostura. Prin orice mijloace. Se grabesc. Sint neputinciosi. Sint frustrati si inraiti. Ii doare ca viata lor trece prin fata lor ca accelaratul prin halta de la Balnaca. Cei “vechi” nu vor sa se dea la o parte. Si de ce ar face-o?

Iar din urma vine “generatia Z“. Care spre deosebire de tefelei (“generatia Y“), mileniali, dupa toate evaluarile vor fi conservatori. Dispusi sa respecte valorile si traditiile. Dispusi sa munceasca. Dispusi la efort. Peste vreo 3-4 ani, aceasta noua generatie intra pe piata cu o infuzie de singe proaspat si de optimism. Acesta va fi si finalul actualului haos. Al celor care “nu se dau jos din pat pentru X milioane“… Al celor care vor sa-si taie puta ca sa devina o minoritate sexuala si sa aiba “drepturi”. Al celor care isi doresc mai curind functii decit sa munceasca in mod cinstit. Sa conteste in loc sa faca ceva. Sa critice fara ca ei insisi sa fie cu ceva mai capabili decit cei pe care ii critica.

Cu atit mai mare este disperarea neo-marxistilor care bazindu-se pe aceasta generatie debusolata au planuit sa preia intreaga lume si sa o stapineasca manipulind furia prostului. Ghinion! Nu se va intimpla. Nici cu milardele lui Rothschild, nici cu miliardele lui Soros, Rockefeller, Kissinger, Blankfein, Summers si care or mai fi pe acolo. Si nici cu toata ceata de politicieni de doi bani, liberali, neoliberali, progresisti, democrati, cum si-or mai fi zicind ei. Si nici cu toata cenzura de pe Facebook sau Twitter. Lumea reala isi cere drepturile.[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Vin Mar 02, 2018 5:57 pm

Mda, duduia este ea insasi un guru de grup, daca din 20 de like-uri si 7 distribuiri nimeni n-a intrebat-o, vreme de 10 ore, cum crede ca poate fi incurajata gandirea critica, intru eliberarea de obedienta. Laughing

Diana Scarlat
10 ore · București ·

Îmi place lupta tuturor împotriva fake news - la nivel declarativ -, dar nu-și dă seama nimeni că de fapt se consideră fake ceea ce nu ne convine și de fapt ne-nvârtim toți în jurul cozii? Nu vede nimeni că cei născuți după 1990 sunt mai obedienți decât cei care au trăit cel puțin 10 ani în comunism, tocmai pentru că în comunism se crea un soi de mecanism de apărare, similar vaccinului, în fața falsului?

Nu a observat nimeni că obediența nu face altceva decât să înregimenteze indivizii într-un grup sau altul, astfel încât nimeni nu mai gândește singur, ci toți susțin ideile susținute de grupul din care fac parte? Și nu înțelege nimeni că în acest fel e nevoie doar de introducerea unor idei în economia grupului, pentru a trimite la luptă toți adepții, chiar dacă grupul pare eterogen? (exclud postacii plătiți)

S-a simplificat foarte mult orice mecanism de manipulare, tocmai pentru că s-a eliminat gândirea cu adevărat critică, iar asta e o nenorocire care contribuie maxim la generalizarea fenomenului faxe news. Observ cum reacționează până și pe fb, unde fie dau doar like sau share, dacă o persoană acreditată postează ceva, orice, fie simt nevoia să comenteze, dar comentariile sunt de cele mai multe ori ale unora care simt nevoia să-și apere ideile grupului. Și pot găsi sisteme complexe de argumentare, chiar dacă e ilogic ce susțin.

Asta se întinde în toată societatea românească și nu vom reuși în veci să eliminăm fenomenul fake news, tocmai pentru că n-are cine să oprească fenomenul obedienței. Un bun exemplu este episodul de la ambasada americană, unde un grup de tefeliști s-a dus cu afișe A4 pentru susținerea eroului lor Snowden, fiind convinși că americanii vor fi foarte încântați. Ei erau foarte sinceri și prietenii ambasadei americane, și susținătorii lui Snowden și nici acum n-ar înțelege care e problema Smile))

Și mai e ceva care nu dă rezultate sau dă rezultate nedorite: nu se poate aplica șablonul corporatist cu simularea unei situații, pentru a testa sau forma reacții. E drăguț să aplicăm un șablon, dar dacă mergem mai departe, putem observa că produce efectele dorite numai pe termen scurt, iar pe termen mediu și lung produce efectul advers. Pentru că oamenii înțeleg realitatea ca pe un joculeț stupid, fără implicare, fără consecințe. Doar problematizarea în situații reale dezvoltă gândirea critică și posibilitatea de a soluționa situații de criză, iar joculețele de grup, atât de iubite de toți lectorii, nu dezvoltă decât încremenirea în afara gândirii critice și facilitează înregimentarea într-un grup și nevoia de guru care să fie urmat cu orice preț. E o păcăleală.

Concluzia mea: avem și vom avea fake news, cât timp nu ne dăm seama ce anume trebuie să eliminăm. Nu știrea falsă în sine este problema, nici canalul de comunicare, nici măcar guru sau influencerul, ci percepția și nevoia de obediență și de apartenență la un grup. Dacă încurajăm realmente gândirea critică, eliminăm obediența, iar eliminând obediența, eliberăm indivizii de apartenența la grup și astfel nu vor mai fi condiționați în gândire de direcția dată de grup, deci vor fi capabili să gândească singuri și să vadă falsul. Doar atunci nu vor mai avea efect știrile falsse, oricât de multe ar fi, iar influencerii își vor băga unghia-n gât, pentru că nu va mai avea nimeni nevoie de guru Smile))

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  baso la data de Vin Mar 02, 2018 8:27 pm

Eu m-am amuzat zilele trecute, cand cu mare confruntare din CSM pe care n-am urmarit-o in direct (la fel ca multi alti miori), stiind insa ca va fi rumegata la TV pe toate partile. Deci, fix acelasi eveniment. La A3 scria pe burtiera : Tudorel Toader a sters pe jos cu Kovesi. La digi 24 : Kovesi a sters pe jos cu Tudorel. laugh

PS. Ce seamana duduia cu Hrusca Leru-i ler. raset

baso
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 16006
Data de inscriere : 04/10/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Mier Mar 07, 2018 9:24 am

Apropo de gandirea critica/obedienta, tocmai am dat, in telefon, peste o captura de ecran cu postarea unui tanar brasovean de 18 ani, cu vederi leniniste. Laughing

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Si mi-am amintit chiar in timp ce postam si de melodia lui Rappa, cu celebrele versuri "Daca sistemul de invatamant este de cacat/Trage apa dupa tine in caz ca esti premiant".  

avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Mier Mar 07, 2018 9:32 am

Devastator clasamentul/statistica facuta de Youtube-ul mioritic pentru a doua jumatate a anului trecut. Ma bucur ca nu sunt abonat la nici macar unul dintre canalele cuprinse acolo. Laughing

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Iar faptul ca la categoria "specialisti nise" se afla pe locul 3 un cretin capabil sa pupe in cur o tarantula si sa se laude cu asta, primind aproape 50000de vizualizari si peste 2000 de like-uri, spune totul despre viitoarea generatie de lingai, crescuti de sarmanii profesori, care ies in strada sau boicoteaza activitati doar cand le cresc salariile, nu cand le sunt taiate. vesel

avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  baso la data de Mier Mar 07, 2018 1:12 pm

ENKI a scris:Devastator clasamentul/statistica facuta de Youtube-ul mioritic pentru a doua jumatate a anului trecut. Ma bucur ca nu sunt abonat la nici macar unul dintre canalele cuprinse acolo. Laughing

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Iar faptul ca la categoria "specialisti nise" se afla pe locul 3 un cretin capabil sa pupe in cur o tarantula si sa se laude cu asta, primind aproape 50000de vizualizari si peste 2000 de like-uri, spune totul despre viitoarea generatie de lingai, crescuti de sarmanii profesori, care ies in strada sau boicoteaza activitati doar cand le cresc salariile, nu cand le sunt taiate. vesellaugh Tarantule romanesti ale  lu' peste prajit raset Dupa ce a facut atata anternament fizic, ca sa-i creasca muschii, cred si eu ca poate pescui un paianjen cu ata si guma de mestecat pt. a se da mare in fata unor gagici arhanofobe Laughing Evident ca habar n-are de diferenta dintre un paianjen otravitor si unul inofensiv Laughing  Pt. o arahnofoba care si-a analizat rational fobia ca sa scape de ea, tarantulele  sunt scarboase doar pt. ca sunt mari, insa nu otravitoare daca ti-e musai sa le vrei ca animal de companie laugh  Pe bune, io prefer sa-l mangai pe pisoiul Motzy cand ma trezesc noaptea, simtindu-l langa mine ...si sa-l aud ciriripindu-mi scurt ca replica la gestul meu ce l-a trezit din somn...decat sa am o tarantula in pat, oricat de inofensiva ar fi ea. laugh

baso
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 16006
Data de inscriere : 04/10/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Dum Apr 08, 2018 2:36 pm

Nici acum n-a ajuns lumina la toată lumea


M-am oprit pe o bancă, în Cișmigiu. Așteptam să vină nevastă-mea. La câteva bănci mai încolo ciorovăiau trei puștoaice de vreo paisprezece ani. Erau la vârsta aia la care oamenii din jur sunt complet invizibili și nu prezintă interes, așa că le puteam asculta liniștit, fără să bage de seamă. Ascultau o muzică infectă la telefon, vorbeau tare și râdeau zgomotos. Vorbeau prostii de-ale lor, elucubrații la adăpostul binecuvântat al copilăriei. Le invidiam pentru că erau la vârsta la care nu au nici cea mai vagă idee despre cum e viața de fapt. Priveam fascinat de parcă m-aș fi uitat într-o cușcă cu babuini care socializează cautându-se de păduchi. Așteptam din moment în moment să aud vocea Marianei Zaharescu, de la Teleenciclopedia, care să nareze acțiunea maimuțelor. Pe alee treceau agale două babe cu figuri severe. Discutau despre cât de bine era pe vremea lui Ceaușescu și despre beneficiile comunismului. Aveau fețele alea de văduve de partid, foste colaboratoare ale securității și abonate la serviciul telefonic al miliției, cu dunga de la vizor în jurul ochiului și cu vitrina plină de medaliile decedaților, de pe vremea când erau fruntași în lupta socialismului cu dușmanul imperialist. În urma capturii unui crâmpei de conversație dintre babete, îmi devenise foarte clar că nivelul lor intelectual era cu mult sub cel al copilelor, așa că mi-am întors atenția de la ele și am revenit asupra maimuțelor cu un nivel ceva mai elevat. Pierdusem o parte din firul epic al povestirii. Una dintre copile, se răstea încrezătoare către cealaltă: ”… și am țipat la maică-mea, că asta e pușcărie! Chiar nu pot să fac nimic din cauza ei!?!” Cealaltă: Da chiar, fată! Ce dracu e cu totalitarismul ăsta!?! Nici telefon, nici la film nu te lasă…!”. Tot sporovăiau. Concluzia firească era că nu mai pot suporta dictatura impusă de părinți. Dictatură în sus, totalitarism în jos. Probabil că învățau cuvinte noi la școală și ajunseseră la ”toantă”, ”totalitarism”, ”tută”. În capul meu s-a format un amestec între conversația babetelor și cea a copilelor. M-am enervat.

Dragi copii, eu am făcut ceva ani de școală pe vremea când totalitarism însemna altceva decât că nu te lasă mă-ta cu gașca la mall și nu îți ia telefon de ultimă generație. Erau vremuri în care, dacă vorbeai aiurea despre totalitarism la școală, profesorii turnau la director, directorul suna la sector, sectorul suna la inspectorat, inspectoratul suna la partid, partidul suna la mă-ta la fabrică, directorul fabricii cobora în secție cu reprezentantul de partid al uzinei, o scotea pe mă-ta din secția de producție și veneau cu toții la tine la școală. Acolo o beleai grav și tu, și mă-ta și toate neamurile plecate sau nu în străinătate, doar așa… pentru că te mâncase pe tine în cur să folosești cuvintele nepotrivite. Unele cuvinte sunt mai greu de înțeles și de folosit în contextul potrivit. De exemplu, dragi copii, pe vremea comunismului noi ne confruntam cu lipsa cu totalitarism a curentului electric în timp ce ne făceam temele. Mama gătea niște tacâmuri de pui și o zeamă lungă din care lipsea cu totalitarism orice urmă de carne. Totalitarismul perechilor de haine pe care le aveam noi în șifonier erau trei: una pereche uniformă școlară poliester cu miros chimic imposibil de curățat, una pereche haine joacă și una pereche haine bune, de mers la evenimente, pe care te rupea tac-tu cu bătaia de îți pierdeai în totalitarism cunoștința, dacă le murdăreai în vreun fel. La vremea mea copiii învățau destul de repede cum să nu le-o ia gura pe dinainte. Orice discuție sau remarcă stupidă despre totalitarism, fie că înțelegeai ce înseamnă sau nu, putea avea repercusiuni foarte grave, iar părinții tăi puteau ajunge într-un beci unde îi lucra la oase un plutonier care nu înțelegea nici ce înseamnă totalitarism, nici cum se scrie repercusiuni. Rețelele de socializare erau diferite pe vremea totalitarismului. Aveam un panou avizier cu selfie-uri ale rușinii, un fel de Instagram cu dușmani ai socialismului care urmau să sfârșească foarte prost în funcție de numărul de reacții primite de la partid. Unii își dădeai check-in pe wall: Feeling Depressed at Lagărul de Muncă Silnică Târgu Ocna. Nu ne apărea în newsfeed, dar știam cu toții unde se duc și de ce.

Sincer să fiu, mi-aș fi dorit să cresc într-o casă în care cele mai mari probleme erau că nu mă lasă maică-mea să o ard aiurea prin mall sau cu băieții prin parc. Mi-aș fi dorit să fiu atât de nedreptățit încât să fac o criză de isterie pentru că nu și-a permis tata să-mi ia iPhone și mi-a adus un telefon de săraci. E adevărat că telefoanele noastre erau mai inteligente decât astea de acum. Cum spuneai două prostii în receptor, cum îți răspundea direct telefonul și te soma să dai explicații. Era tot un sistem de recunoaștere vocală ca Siri sau OK Google, doar că Siri lucra la Departamentul Securității Statului și avea grad de subofițer. Când erai foarte nemulțumit de totalitarism, aplicația GPS, dimpreună cu tovarășa sublocotenent Siri și maiorul Google Assistant, te trimitea la Canalul Dunăre-Marea Neagră sau te ștergea definitiv de pe Google Maps și nu te mai găsea nimeni niciodată. Pe vremea mea aplicația WhatsApp era alcătuită dintr-un lanț de babete cu IP fix, interconectate și abonate la VPN-ul Miliției, care stăteau toată ziua cu webcam-ul lipit de vizor și dădeau ping oricui intra în scara blocului. Imediat știa toată uzina, toată secția și sectoristul ce ai făcut tu, ce au făcut ai tăi, cine a venit pe la voi și câte rude aveți în străinătate. Nu aveam nevoie de statusuri pe Facebook pentru că toți eram ”In a relationship with PCR” și ne bifam acolo: ”It’s complicated”.

Din păcate, noi nu aveam timp să ne plictisim de tablete și laptopuri, de jucării și telefoane inteligente, de rețele de socializare sau filme la mall. Părinții noștri ne distrau teribil încălzind apă la oală, la lumina lumânării, ca să aibă cu ce ne spăla. Era o hlizeală fantastică. Două polonice opărite, urmat de unul călâu și două aproape reci, în timp ce mă-ta urla la tine să te speli la puță și după urechi, iar tu jeleai că nu-ți găsești puța de frig. După o dimineață petrecută la coadă la mezel făcut din nasturi și gumari reșapați, petreceai o zi întreagă într-o școală neîncălzită, veneai acasă într-un apartament înghețat ca un cavou, te spălai pe mâini cu apă rece și mâncai totalitarismul salamului din frigider, cu tot cu pieliță. De ziua copilului ne distram teribil când ne buluceau cadrele didactice pe stadion ca să formăm literele partidului din lanțuri umane. Stăteam câte șase ore la repetiții, în soare, pe burta goală, ca să scriem din flori numele unui cizmar analfabet care nici măcar nu venea la eveniment. Nu era totalitarism de-ăsta ca acum… de nu poți să-ți cumperi a patra ojă cu sclipici și nu te lasă tac-tu să ieși pe stradă îmbrăcată ca o vedetă porno la doar paisprezece ani. Noi aveam un totalitarism de ne bucuram ca tâmpiții la niște banane și o sticlă de Brifcor. Nu era ca la voi… să dați cu telefoanele de pământ că sunt proaste și nu vă plac? În totalitarismul nostru, maică-mea s-a chinuit luni de zile să-mi facă rost de o mașinuță teleghidată model vest-german. A trebuit să tricoteze patru pulovere, din lână adusă de bunică-meu de la țară. Puloverele le-a dat unei vecine care le-a schimbat pe niște medicamente greu de găsit, de care avea nevoie soția unui domn. Domnul respectiv cunoștea un camionagiu cu permis de ieșire din țară, iar șoferul a cumpărat mașinuța din Germania de Est, de la un individ care o adusese ilegal din Germania de Vest. A ascuns mașinuța în camion, împreună cu alte obiecte de contrabandă pentru care alți oameni își riscaseră viața. După o călătorie de mii de kilometri cu inima în gât, șoferul a predat-o maică-mii. Ca să înțelegeți, dragi copii, dragi babete și dragi nostalgici, în totalitarism îți riscai viața și libertatea pentru o jucărie mai răsărita. Riscai temnița pentru un zâmbet de copil. Acum par SF-uri, dar noi așa am copilărit… în totalitarism. E foarte ușor să vorbești despre lucruri pe care nu le-ai trăit. Mai tragi o bășină, mai emani o concluzie… e facil. Sunt vorbe și îți ies pe gură fără prea mult efort. Până la urmă e firesc din partea unor copii. Nu poți să te superi. E adevărat că, dacă erau copiii mei și îi auzeam vorbind așa despre totalitaristul din mine, eu le luam telefon cu disc de ziua lor. Mai pupau la mall când se strângeau cu toții în sufragerie și mă amenințau până fugeam cu elicopterul la Târgoviște.

Au trecut aproape treizeci de ani de la căderea comunismului și sunt șocat de fiecare dată când aud pe cineva că laudă sistemul ceaușist. Nu există an în care să nu aud despre comunism din gura unor adulți. E ca o umbră sinistră ce ne urmărește mereu. ”Că era mai bine, că ăștia nu sunt în stare nici să vopsească ce a clădit Ceaușescu, că aveam casă de la stat, ne dădea ”servici” și Ceaușescu avea grijă de tineri. Nimeni nu ducea lipsă de nimic… . Totul era bine”. Luna trecută eram astenizat de un taximetrist care îmi cânta miracolele comunismului. În singura zi în care nu mă duceam cu mașina, dădusem peste ăsta. Era tânăr, om în putere, aparent în firea lui. Mulți imbecili care povestesc chestiile astea sunt mult prea tineri ca să fi apucat măcar un an de luciditate în comunism. Alții vorbesc despre naziști, că cică nici ăștia n-ar fi fost așa de răi, dacă n-ar fi omorât atâția oameni. Nu înțeleg cum există oamenii ăștia, babe, moși, tineri și de orice altă vârstă intermediară. Cum ajung ei la concluziile astea? Interpretarea corectă a istoriei umanității este un subiect ce îmi depășește cu mult nivelul intelectual. Sistemele de guvernare și orânduirile politice sunt domenii prea complicate. Sunt oameni mult mai inteligenți decât mine care și-au dedicat viața studiului științelor politice. Nu pot decât să-i ascult și să-i admir, dar nu-i înțeleg întotdeauna. Drept urmare, am fost obligat să-mi formez un mecanism simplu de recunoaștere au unui sistem politic monstruos. Principiul meu e foarte simplu. E anti-prost. Nu trebuie să ai carte ca să înțelegi principiul acesta: Dacă un singur om este ucis intenționat de către un sistem politic, acesta este monstruos și trebuie răsturnat. Punct. Restul sunt discuții și vrăjeli. O dăm în diverse. Copiii nu știu ce spun, dar adulții nu au nicio scuză. E simplu să batjocorești lumina când nu ai trăit niciodată pe întuneric.[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Mier Apr 25, 2018 7:55 am

N-am avut bicicleta in copilarie, ci patine cu rotile, i-am cumparat insa lui fiu-meu, cand avea 3 ani. La 5 ani i-am cumparat o a doua, mai mare, cu care a reusit sa cada si sa se sperie atat de tare, incat nu i-a mai trebuit de atunci.  Laughing  Asta mica e cu trotinetele, tot de la 3 ani, iar anul trecut si-a dorit skateboard, pe care l-a folosit de 2-3 ori, revenind urgent la trotineta. Bicicleta nu vrea, fiind mult prea stresata de biciclistii de care trebuie sa se fereasca cand merge cu trotineta. Caci, de primavara devreme si pana toamna tarziu, Brasovul este invadat de biciclistii de trotuare, toti tefelisti, multi umbland in familii, uneori cu 2-3 copii, la randul lor pe biciclete. Inteleg fantezia bicicletei, mai ales pentru excursii de 20-30 km, in afara orasului si in aer liber, insa indivizii care pedaleaza in oras, pe trotuare, multi supraponderali, par toti grabiti sa faca doar putina miscare, mai ales duminica, ziua in care isi gaseau timp si pentru cretiniadele #rezist. Ca pieton (parcurg zilnic pe jos 5-10 km), constat cum devine o adevarata provocare mersul pe trotuarele recent ingustate, intru largirea carosabilului. Pare ca miorii, frustrati de istoria lor rezumata la iobagie si slugarnicie pe la Porti, vor sa arda etape dupa etape pentru a ajunge din urma "vestul", fara a-si mai acorda ragaz pentru reflectie si introspectie. Inca ma mir cu nu se blocheaza orasul de la atatea masini sau cum de nu s-a intamplat inca vreun accident care sa implice un biciclist avantat pe trotuar. suspect


S-o limpezim. Pentru generația mea, biciclismul a fost și rămîne de rahat. Noi vrem/folosim automobil. Dar, din motive care țin de conformism și de cochetăria burților supte, generația mea nu va recunoaște niciodată deschis una ca asta. Pe vremea unde sînt depozitate nostalgiile generației mele biciclistuul era un rural sau un mărginaș orășenesc, clasă muncitoare cu bască dotată cu mic moț negru pe creștet, avînd necesități de mobilitate salarială în cadență zilnică de pontaj și care n-avea bani de Mobră, însă strîngea secret la CEC bani de Dacie. Break, dacă avea noroc și-o pilă. În era Ceaușescu, biciclismul era un deșeu decrepit al proletcultismului ambulant din era Dej. Cine are dubii să vadă filmele românești ale anilor '50, '60 etc.

Pentru mine, flash-ul memorabil al materiei va rămîne pururi un dialog cu numai două replici din timpul demonstrației din Piața Universității între un biciclist anonim și o dragă prietenă de familie, Lidia. În '90, Lidia era deja în vîrstă. Copil de mare moșier oltean, căruia comuniștii îi luaseră tot - casele, pămînturile, mobila, candelabrele. Unul dintre candelabrele de cristal, patriomoniu național, ornează astăzi o sală a Palatului Cotroceni. Fabricat în imperiul cu capitala la Viena, obiectul i-a fost confiscat Lidiei contra unei sume mizere și amplasat în Palat. Îi plăcuse deosebit Tovărășei. Lidia nu venea degeaba în Piață. Dar nu-și dorea candelabrul înapoi. O sufragerie de bloc nu-l încăpea. Detalii... În fine, într-o seară Lidia dă să plece repede din Piață și traversează brambura. Biciclistul cu bască a evitat-o cu greu. Dar n-a lovit-o.

Dialogul:
Biciclist (speriat, cu ură) - Țărănistooo! (Lidia chiar avea alură și mers de țărănistă)
Lidia (vag răgușită) - Biciclistulee!!!

Atît. Asta a fost tot ce s-a putut deconta din intersectarea nervoasă a unui reprezentant pedalînd cu lanț al clasei muncitoare a anului 1990 și o supraviețuitoare în libertate pietonal-protestativă a năpîrcilor regimului burghezo-moșieresc. Nu știu de ce l-am reținut, dar pînă azi acel dialog mîrîit îmi pare antologic. Între altele, el zice destul și despre biciclism.

Cu cîteva ceasuri în urmă, herr Klaus și-a inaugurat biciclistic campania electorală pentru cel de-al doilea mandat. Deși generația mea e mai jună decît a lui herr Klaus și mult mai jună decît cea a Lidiei (Dumnezeu s-o odihnească), pentru mine în materia biciclismulu rămîne cum a zis Lidia. Asta făcînd politicos abstracție de penibilul suveran al exercițiului de imagine căznit artificioasă de flăcău zglobiu, dar ofilit, peste care pare să fi trecut demult, fără ca străbătutul s-o fi și depistat, criza de mijloc a unei vîrste de la care nu mai faci opoziție în velopantaloni mulați de stofă pe semibej, nene.

Cît despre cele mai proaspete generații biciclist revoluționare, ele iubesc (!) să biciclească, însă fiecare bucată generațională e discret&fioros invidioasă pe automobilul 4×4 din parcare al șefului. Dar, din motive care țin de conformism și de cochetăria burților încă plate, de foame sau din noroc, niciuna dintre bucăți nu va recunoaște deschis una ca asta.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  baso la data de Mier Apr 25, 2018 2:00 pm

Ah, nu stiu ce sa zic. Mie imi place sa merg pe bicicleta fara sa fac deloc caz din asta. Mi s-a intamplat sa fiu privita cu o mare surpindere de niste persoane care nu se asteptau sa ma vada in trafic calare pe bicla Laughing Nu vad care e problema; acelasi drum il parcurg mai repede cu bicla decat cu masina; ca ma pot deplasa atat pe drumul cu masini cat si pe trotuarul pt. pietoni, functie de verdele semafoarelor  Laughing

baso
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 16006
Data de inscriere : 04/10/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Mier Apr 25, 2018 3:39 pm

baso a scris:Ah, nu stiu ce sa zic. Mie imi place sa merg pe bicicleta fara sa fac deloc caz din asta. Mi s-a intamplat sa fiu privita cu o mare surpindere de niste persoane care nu se asteptau sa ma vada in trafic calare pe bicla Laughing Nu vad care e problema; acelasi drum il parcurg mai repede cu bicla decat cu masina; ca ma pot deplasa atat pe drumul cu masini cat si pe trotuarul pt. pietoni, functie de verdele semafoarelor  Laughing
Habar n-am cum este reglementat dpdv legal biciclitul, insa ma indoiesc ca slalomul printre pietonii care se deplaseaza regulamentar pe trotuare este permis. Pentru ca slalom fac cei pomeniti de mine, cu viteza mare si cu biciclete puternice, cu care se deplaseaza si prin padurile din jurul Brasovului. In galagia facuta de puhoiul de masini de pe carosabil, niste biciclisti care vin in viteza pe trotuar, din spate, nu pot fi auziti, chiar presupunand ca pietonii n-ar avea casti in urechi.  laugh Asa ca mi-am schimbat traseul, alegand niste stradute mai inguste si mai laterale, insa chiar si pe acolo alearga biciclisti. Mai nou, au aparut si niste uriase trotinete electrice, ce au dimensiuni rivalizand cu ale scuterelor. Si alea merg tot pe trotuare, mai ales pe singurele ramase late, din jurul parcului central, unde parintii isi permiteau candva sa le dea drumul puradeilor aflati la vremea invatarii mersului.
Posibil insa sa am eu o fobie de bicicleta, ramasa nerezolvata din propria-mi copilarie. Cred ca aveam 12-13 ani cand am imprumutat bicicleta unei colege de clasa, pentru a da o tura prin cartier. Invatasem sa merg pe un Pegas d-ala cu sa lunga si joasa, al unui vecin, insa nu mi-am dorit bicicleta proprie pentru aventuri. Totusi, imi facea placere sa merg din cand in cand, mai ales ca circulatia masinilor era foarte redusa. Cand terminasem turul cartierului si ma intorceam sa returnez bicicleta, de pe aleea marginita de spatii verzi a scarii vecine, chiar in dreptul meu, venea in fuga o fetita de circa un an si jumatate, pe care n-aveam cum s-o observ, datorita unor tufe inalte de trandafiri ce strajuiau aleea respectiva. Daca fetita ar fi ajuns mai repede cu 2-3 secunde, ar fi iesit chiar sub rotile bicicletei. De atunci nu m-am mai urcat pe bicicleta, privind tensionat la orice biciclist aflat pe trotuar, inevitabil venindu-mi in minte acele imagini din copilarie...
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Dum Mai 06, 2018 11:13 am

Iulian-Laurentiu Stefan
Ieri ·

NEW UPPER CLASS SOCIETY

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Majoritatea sunt tineri și aparent educați, la școli scumpe de afară, de cele mai multe ori pe spatele părinților sau cu ajutorul relațiilor acestora, care le-au facilitat un traseu lin prin viață și obținerea unor burse.
Spun aparent, pentru că, dacă ai puțin timp, le identifici ușor aerele de superioritate, opiniile ferme, însă fără profunzime și substanță, împrumutând teorii noi și seducătoare, la modă în locurile din care își revendică știința, toate ambalate în grimase aparent analitice, grijulii și amabile, pigmentate cu expresii în romgleză, întrerupte doar de accese de euforie.
Sunt noua clasă superioară a societății, imaturi în haine de adulți, a celor care scriu cărți fără să fi apucat să trăiască și să-și asume responsabilități, a celor care își justifică ura sau disprețul împotriva celorlalte generații reclamând superioritatea ideilor și educației lor, obținute după ce au citit puțin, dar numai ceea ce trebuie.
Îi auzi vorbind despre schimbări radicale și despre oportunitatea metodelor unei justiții dure și exterminatoare, justifică ușor încălcarea drepturilor și libertăților celorlalți, dar se simt revoltați de corupție și de clasa politică de la guvernare.
Vorbesc despre lege dintr-o singură perspectivă, a anticorupției, despre care cred că se justifică pe baza unor suspiciuni ale procurorilor sau ale mass-media, astfel încât denigrarea, anchetarea, arestarea sau condamnarea unui nevinovat devine doar o procedură obligatorie.
Se amuză pe seama celor mai în vârstă, pe care îi numesc, în genere, “comuniști”, pentru că nu le împărtășesc ideile sau sunt reticenți la teoriile lor radicale și infantile, acceptând cu seninătate că aceștia trebuie înlocuiți mai repede, prin eliminarea din procesul decizional.
Nu prea știu nimic despre ceea ce a însemnat nazismul, fascismul sau dictaturile lor psihopate, însă îi atrage ideea de selecție, de superioritate, de performanță și de elită, au câteva modele externe de succes, însă mereu pare foarte complicat de explicat modul în care vor putea construi ceva util pentru toți, tineri, bătrâni sau copii. În general, admiră un format social, o rețetă de succes care li se potrivește și care le justifică individualismul, egoismul, revendicările și inutilitatea socială din prezent.
Ascultându-i ai sentimentul că le lipsește “ceva”, “ceva”-ul ce ar fi trebuit adăugat înainte de a le cumpăra Apple, haine de firmă, hibrid și de a-i trimite afară la studii...

DESCHIDE-ȚI MINTEA!


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Dum Mai 06, 2018 2:12 pm

Vineri si sambata n-am prea avut timp de internet, asa ca am ratat informatiile la zi, pricepand cu greu ce dracu' s-a intamplat de ii ataca decreteii pe tefelisti, din toate partile. Acum am aflat ca la originea scandalului stau puiuti de liberali, deja mai cretini decat aia marii, de-i pupa condurii baschetozei prin reprezentatul Orban. Laughing

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Decreței și Răhăței sau cum TFL-iștii gâdilă cu o teslă mare ouăle celui mai Ciupitor de coarde din politica românească!

Din puțul adânc, până la beznă, al gândirii tinerilor liberali (sau lăbărei, că nu e diferență) aflăm, săptămâna trecută, că decreții sunt nașpha. Mai pe înțelesul tuturor, măzgălitorii ăștia de internet sunt o organizație, un fel de pielea lui Orban, al căror creier mic, aproape molecular, e spălat constant, de prin vara lui 2017, de noul ideolog al partidului, Mihai Neamțu, un individ cu înclinații legionare, fost lustruitor al pantofilor lui Macovei, a lui Mihai Ungureanu și a altor câțiva din politica românească a căror nume, taman ca al Necuratului, nu e bine să le invoci! Părinții mei spun că m-au făcut din dragoste și după cum s-au chinuit să mă spele la fund, să mă ducă pe la o școală, să mă îmbrace și să mă încalțe, eu înclin să îi cred. În schimb, în cazul vostru, liberali ai generației autointitulată "millennials", la prostiile pe care le debitați eu aș avea o replică: Degeaba, când v-au făcut pe voi, era avortul permis și mijloacele contraceptive pe toate drumurile, dacă părinții unora dintre voi nu s-au gândit la utilizarea lor responsabilă!
În fine, dragă generație milenial, aceia dintre voi care vă grăbiți să judecați, fără a avea habar că scrisul nu înseamnă nuduri puse pe FB, poate nu v-ați uitat de mult în oglindă, decât pentru a ridica silicoanele în sutien sau pentru a mai băga un cocoloș de cârpe în pantaloni în zona erogenă. Aștia sunteți, chiar și cei ce sunteți în regulă sunteți metamorfozați aici, pentru că lăsați tot soiul de indivizi și individe să vă reprezinte: Asta e imaginea generației voastre:
Sunteți audiența și autorii "profunji" ai nemuritoarelor versuri: Vreau să-mi iau un Panamera/ S-alerg noaptea ca pantera!....
P.S. Dragă generație "millennials" nu îți face iluzii. Nu ești nici frumoasă și nici liberă! Dacă frumusețea e subiectivă, în schimb, îngustimea minții ce te caracterizează și lipsa noțiunilor sociale de bază, cu care să operezi în procesul de gândire, te fac prizonieră mult mai mult decât o cușcă fizică. Ești captivă într-un sistem unde rolul de sclav consumabil îți este rezervat.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
+mai bine decreţel decat prost ca tineretul PNL


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sunt nascut in 1972, adica sunt de-a dreptul "nativ" in Zodia Decreţelului. Simt, asadar, nevoia sa raspund celor care ma iau la misto fara sa ma cunoasca.

Dragi tineri liberali, bai oligofrenilor!

Scuzati-ma ca va raspund atat de tarziu, dar si ieri si azi am fost plecat cu diverse treburi. Sa fac PIB, care va sa zica, de pe urma caruia sa o ardeti voi cool prin licee si facultati. Nu ma plang de asta, mi se pare corect ca unii sa-i intretina pe altii, mai prosti.

Imi pare foarte rau ca nu ma considerati misto. Pentru ca sunt. Serios. Vedeti voi, am crescut trecand mereu prin furci caudine. Scoala, liceu,facultate, job - mereu era nivelul sus si concurenta cat cuprinde. Acasa am fost tratat ca un adult inca de la 14 ani; era by default sa stiu sa fac orice, de la spart lemne la reparat aparate si de la spalat vase la deszapezit curtea si trotuarul. Am facut si armata, adica ceva ce pe jumatate dintre voi v-ar ucide, si am prins vremurile in care trebuia sa ma port frumos cu o femeie mai mult de doua ore ca sa accepte s-o fut (recunosc, si acum e misto, ca e usor, dar atunci era misto tocmai pentru ca era greu!)

Pe urma am devenit jurnalist. Nu aveam masina, google, telefon mobil, nu aveam legea 544, protectie din partea statului, nu aveam surse prin servicii, si totusi produceam investigatii mai bune decat produc tinerii jurnalisti de azi. Am si fost premiat, de doua ori. Prima oara mi s-a decernat premiul "Ti-am dat foc la masina, poate te potolesti", iar a doua oara abia am scapat sa nu ridic trofeul "O sa vina niste baieti sa te duca in padure si sa te futa in cur". Pe vremea aia, 90% din liderii PNL, la care voi va inchinati ca la sfintele moaste, n-ar fi avut nici o problema sa mi-o suga, daca asta le-ar fi garantat ca ma uit in alta parte, profesional vorbind. Daca nu ma insel, pe voi va trimit dupa tigari si bautura, pe care le fumeaza si le beau cu alti decretei, dincolo de usile la care stati voi ca milogii. Stiu asta pentru ca am mai baut si eu, cate un pahar, dupa usile alea. Il stiu pe Iohannis de cand era un prapadit de primar de provincie, pe Alina Gorghiu de cand era doar o pisi si pe Ludovic Orban de cand zicea prima oara ca s-a lasat de bautura.

Am 40 de ani de cand citesc, 30 de ani de cand ma fut si fumez, vreo 25 de ani de cand beau si inca pot sa fac toate aceste activitati cot la cot cu voi pana va curge sange din nas. Stiu cine sunt, nu am depresii suicidale, nu cer ajutorul parintilor sa am si eu o cariera si nu o sug unor prosti corupti in costume ca sa-mi dea si mie o functie la partid. Apropo de asta: va rog din suflet, intrebati o colega, mai dezinhibata, cine a futut-o cel mai bine, pana acum: un coleg de facultate tanar, cu freza de trepanat, tenisi rosii, pantaloni cu vedere la glezna, pensat si epilat pe mainile alea plapande, sau vreun decreţel?

Si nu-s singurul decreţel atat de misto. Decreţeii detin bruma de capital romanesc care a mai ramas romanesc. Elitele din educatie, medicina, cercetare, au varsta decreţeilor sau ceva mai mult. Doamnele alea de prin administratie, care mai stiu sa descurce o carte funciara, un urbanism, o duda, sunt mai degraba de varsta mea decat de varsta voastra. Mergeti intr-o benzinarie si fiti atenti la varsta celor care alimenteaza de 500 de lei, nu de 50. Mergeti intr-un club si vedeti pe mesele cui sunt mai multe sticle. Mergeti fiecare la voi in cartiere si intrebati ale cui sunt spalatoria, blocurile, restaurantul, masina aia scumpa. Aproape fara exceptie sunt ale decreţeilor. Sau uitati-va la televizor, sa vedeti cine face jocurile in politica, banking, agricultura, burse, imobiliare, transporturi. Nu mai spun ca, mai nou, decreţeii au inceput sa aiba si burta mai mica decat voi, in pula mea....

Date fiind toate aceste lucruri, indraznesc sa intreb: v-ati gandit ca poate gresiti? Si ca poate nu va dati seama cat sunt de misto decreţeii pentru ca nu va duce capul? N-ati luat niciodata in calcul ca ati putea fi doar niste tineri frustrati de laba si de lipsa banilor, ca nu va pricepeti la nimic si ca trunchiurile voastre cerebrale trebuie sa se uneasca cate zece ca sa va iasa o idee coerenta? Zic si eu, nu dau cu parul. Ca daca era doar o greseala onesta de comunicare, v-ati fi prezentat scuzele de rigoare. Ca uite: noi, decreţeii, asa facem, cand gresim. Sigur ca ati emis un cacat de comunicat, dar care in loc sa rezolve problema, spune cat sunteti de prosti si la comunicare:

"Tineretul Naţional Liberal îşi asumă eroarea de comunicare şi pe această cale cerem scuze celor care s-au simțit ofensați de interpretarea eronată a unora dintre mesajele campaniei..."

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Vedeti? Iar sunteti prosti! Intai ati facut un dezacord "tineretul (persoana a treia singular).... cerem scuze (persoana intai plural). In al doilea rand, scuzele se prezinta, nu se cer. Iertarea este cea care se cere. Corect ar fi fost fie "ne prezentam scuzele" fie "ne cerem iertare", fie "va cerem iertare". Capisci, imbecililor?

DISCLAIMER: acesta nu este un mesaj anti-tineri. Imi plac la nebunie tinerii pentru modul in care reinventeaza lumea in mod natural, fara efort. Dispretuiesc, insa, din tot sufletul, tinerii care sunt membri ai unor partide politice. Pe ei i-am descris. La ei ma refer. Din punctul meu de vedere, cand vrei ca alti oameni sa-ti dea ceva, doar pentru ca existi, esti un bolsevic retardat, indiferent in ce partid esti.

Decreţel: persoana nascuta intre 1966 si 1989, dupa ce Nicolae Ceausescu a promulgat Decretul nr 770, care interzicea prin lege avortul. Dobitocului de Ceauşescu ii intrase in cap ca romancele fac avorturi pentru ca legea e permisiva, nu pentru ca nivelul de trai era mizerabil si femeile nu se vedeau intretinand un copil. Prin Decretul 770, erai obligata, ca femeie, sa dai nastere unui copil si daca fetusul avea malformatii grave, si daca aveai 12 ani, si daca ramaneai insarcinata in urma unui viol in grup. În această perioadă neagra, peste 20.000 de romance au murit din cauza avorturilor ilegale. Sa razi de oameni nascuti in acele vremuri, printre care se numara inclusiv parintii tinerilor liberali, mi se pare o imbecilitate sinistra.


Astea sunt cartile mele si ale pisicii. Tinerilor liberali le recomand doar varianta pentru copii a cartii lui Ghena, perntru ca restul le-ar da, sigur, la cat sunt de prosti, dureri de ochi, cefalee si senzatia pe care o ai intr-un carusel.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine][Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine][Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  baso la data de Dum Mai 06, 2018 3:15 pm

Wow Shocked Suuuupercalifragilisticexpialidocious le-a spus-o laugh Decreteii au incomparabil mai multa imaginatie si simtul umorului decat tefelistii .
baso
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 16006
Data de inscriere : 04/10/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Mar Mai 08, 2018 8:46 am

ENKI a scris:
Habar n-am cum este reglementat dpdv legal biciclitul, insa ma indoiesc ca slalomul printre pietonii care se deplaseaza regulamentar pe trotuare este permis. Pentru ca slalom fac cei pomeniti de mine, cu viteza mare si cu biciclete puternice, cu care se deplaseaza si prin padurile din jurul Brasovului.
De cand am scris asta, io n-am mai avut parte de intalniri cu biciclisti vitezisti pe trotuare sau prin preajma parcului central. In schimb, i-am pasat cumva lui Badea sarcina de a se ocupa de ei. laugh

avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  ENKI la data de Sam Iun 16, 2018 7:44 am

Ce sint tefelistii si care sint costurile pentru Romania

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cine sint, de fapt, tefelistii? “Tinerii frumosi si liberi”? Si mai ales, cu ce se ocupa ei? Generatia Y, cum au mai fost numiti, s-a nascut incepind cu prima parte a anilor ’80 si pina catre 2000. Sfirsitul mileniului. William Strauss da ca repere 1982 – 2004. Ei sint “Generation Me” (Generatia: EU!”), dupa cum ii descrie psihologul Jean Twenge, si nu fara sa aiba dreptate, intreaga generatie avind o problema de narcisism, fiind profund autocentrica, raportindu-se in permanenta la propria persoana si la propria placere. Culmea e ca acesti hedonisti nu sint fericiti. Dimpotriva, poarta cu ei o ura si o suparare de proprtii mitice. Sint generatia care considera ca “nu a primit destul”. Ca si cum asta n-ar fi fost indeajuns, politicile publice au schimbat macazul, in consonanta cu ce era pe afara, usurind viata tineretului si explicindu-le ca sint “speciali” si ca toti sint “la fel de buni”. Ca sa nu se ofenseze nimeni. Deci, cei care in mod bizar se cred “de dreapta”, au crescut cu cele mai ciudate si stingiste valori.

Problema a pornit, dincolo de familie, din sistemul de invatamint, unde “minti luminate” au inteles sa dea “premiul 1” intregii clase, si celui mai destept si prostanului, punindu-i pe picior de egalitate. Sa se elimine corigenta si repetentia. Sa suprime competitia si suprematia, nu-i asa, nedreapta, a celui clasat inaintea incapabilului. Restul a venit ca o avalansa! Sa ne amintim doar de protestul platit de George Soros, cu indivizi inchiriati de pe “Rent A Crowd” din fata Trump Tower imediat dupa aflarea rezultatelor oficiale ale alegerilor. Cladirea a fost protejata de utilaje de salubritate si de cordoane ale politiei, dar lumea era isterica si s-a decis sa se utilizeze forta. Atunci i-a venit unui politist newyorkez ideea sa ia un carton si sa decupeze niste “ecusoane de participant”, pe care politistii le-au impartit celor “revoltati”. Care, fericiti, au plecat spre casa. In uimirea generala, politistul a explicat ca avea si el doua fete, apartinind aceleiasi generatii, in consecinta stiind cum gindesc acestia. Sistemul a lucrat la fel si in America, si in UE si in Romania. Cum si miscarea #resist / #rezist a functionat in paralel in Romania si in Statele Unite.

Analfabetismul social si functional din Romania a ajuns la 42%! Oficial. In mod paradoxal, nu pesedisitii sufera cel mai tare aici, ci exact tefelistii. Sint atit de prosti (in cel mai pur sens al cuvintului) incit opereaza cu “adevaruri” de genul: pesedistii sint comunisti, Ion Iliescu conduce pesedeul, oamenii voteaza cu pesedeul pentru ca primesc doi mici, rusii sint comunisti, tefelistii nu traiesc bine pentru ca ciuma rosie fura, lumea e spalata pe creier pentru ca se uita la Antena3, ei sint smecheri si ca sa nu fie spalati pe creier nu se uita la televizor, nimeni nu poate lupta cu coruptii decit Codruta Kovesi, Europa este “de dreapta”, Trump va prabusi economia pentru ca e prost, credinta crestina inseamna sa pupi moaste, gazul se scumpeste ca vrea Dragnea si nu ca ar exista o piata libera si reglementari ale Comisiei Europene, e adevarat pentru ca a scris pe Facebook, cresterea salariilor ne destabilizeaza, presedintele are procurorii in subordine, ba chiar si Guvernul, deciziile Curtii Constitutionale trebuiesc aprobate prin referendum, nu sint spitale pentru ca sint catedrale, asadar, un intreg evantai de ineptii care ar trebui sa fie cel putin batatoare la ochi, dar care pentru niste analfabeti nu au cum sa fie. Probleme de aceasta natura nu apar peste noapte, ci sint rodul unor decenii de asa-zise reforme ratatate in invatamint, unde scoala elementara si liceul nu mai reusesc sa ofere bazele necesare pentru invatamintul superior. Care invatamint superior da rateuri tot mai sonore. Da, de ceva timp, scoala romaneasca produce numai timpiti. Dar cu diplome. De aici vin problemele sociale si economice.

Pentru ca si-au neglijat propria educatie, pentru ca habar nu au cum sau ce sa lucreze, pentru ca nici statul nu incurajeaza munca, cca.4 milioane de oameni in putere si perfect apti de munca stau si “protesteaza” sau umbla brambura prin lume, si se uita uimiti ca vitelul la poarta noua cind li se spune ca  exista o penurie de forta de munca, deci nicidecum nu este adevarat ca nu s-ar gasi joburi. Generatia Y nu vrea insa vreun loc de munca in vreun parc industrial, nu vrea sa se scoale dimineata, nu vrea sa se murdareasca pe miini. Mai bine se inscrie la un al doilea sau un al treilea “master”, la fel de inutil ca si primul. De asta, generatia Y a devenit un balast pentru piata muncii, pentru firme, afaceri, economie. Ei sint adevaratii asistati sociali ai tarii!

Supradimensionarea eului, vine insa si cu preturi aferente! Dezamagirea cronica. Depresia. Revolta. (Vezi Twenge – Generation Me: Why Today’s Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled–And More Miserable Than Ever Before). Tefelistii au fost crescuti fara sa cunoasca cuvintul “nu”. Lor li s-a permis orice si li s-a dat orice isi doreau. Chiar daca cei care le dadeau o faceau pe credit. Au crescut bazindu-se pe o gratificatie instantanee. Problemele au venit aproape imediat: obisnuiti sa isi obtina placerea pe loc si fara nici un efort, au ajuns niste indivizi care nu sint capabili de empatie, deci nu sint capabili nici sa intretina relatii de prietenie sau de cuplu. Care se intretin cu efort. Pentru “una mica” exista Tinder. La fel, nu sint capabili sa dezvolte relatii de colegialitate cu cei cu care muncesc. Oricum, ii urasc pe toti si viseaza sa ajunga manageri sau cel putin consultanti. Ei sint, propriu-zis, niste indivizi singuri, izolati, dar coplesiti de propria lor grandoare pe care se mira ca cei din jur nu o apreciaza. Nu sint apreciati nici la locurile lor de munca! In primul rind din cauza instructiei precare si a lipsei de abilitati, asta indiferent de numarul diplomelor obtinute. Sint o generatie care nu a citit si nu citeste carti. Au trecut printr-un invatamint care i-a obisnuit sa bifeze ceva pe un test grila si sa copieze. Au facut o facultate de 3 ani unde au auzit chestii teoretice si unii s-au dus la un masterat care presupune elaborarea unei fituici care sa contina “mari adevaruri” din alea corecte politic. Cu toate astea, ei viseaza sa conduca de la bun inceput companii sau chiar statul. Cica ar fi indreptatiti. Milenialii au fost catalogati drept “generatia pierduta“, a indivizilor care se angajeaza “ca sa creeze un impact” (deci nu ca sa munceasca) si in scurt timp realizeaza ca nu pot creea nimic, nici chiar “impact” si ajung pe prima lista a disponibilizatilor.

Situatia tefelistilor din Romania este insa mult mai trista decit pare la o prima vedere. Aproape o treime  din grupa de virsta 15-35 de ani nu este angrenata in nici o forma de invatamint, dar nici nu munceste. Propriu-zis, nu se ocupa cu nimic. Din 5.300.623 de tineri intre 15-34 de ani, 1.049.523 nu invata si nu muncesc. Stau! Freaca menta. Injura pe facebook. Se duc in club sau in bar, trag pe nas. Si, da, protesteaza!
Sursa: Eurostat

Tefelistii nu tinjesc dupa libertate, proprietati, nu ii intereseaza chestiunile de mediu sau chestiunile sociale. In schimb, vor sa aiba ultimele gadgeturi si sa locuiasca impreuna cu parintii si sa profite de pe urma muncii lor fara sa faca nimic. Simptomatic este ca abia 27% dintre tefelisti spun ca ar fi interesati sa porneasca o afacere in sectorul privat (Eurostat). Sigur, si acesta e doar un deziderat. Chiar si cei care se avinta in aceasta zona, nu reusesc sa depaseasca un pseudo-entuziasm de tip “start-up”, ei asteptind ca lucrurile sa se faca singure sau sa vina cineva si sa munceasca in locul lor. Nu intimplator, media de viata a firmelor romanesti a intrat in declin. Guvernul face eforturi sa mobilizeze aceasta categorie, cu planuri de a oferi 40.000 de euro oricui doreste sa isi deschida o firma. Iar cei care ar fi vizati, tefelistii, urla ca Guvernul e alcatuit din hoti, comunistii, si sa plece. Mai sint si alte genuri de catastrofe: programe de tip RePatriot. Sigur ca in teorie suna bine, doar realitatea e alta. Ideea a fost sa se identifice “virfuri” romanesti din Occident si sa se aduca in tara, crezind ca acestea vor stimula in vreun fel munca, afacerile si incetini exodul inspre afara. Celebra teorie cu “unicorni” cu care de pilda Marissa Mayer a dat de pamint cu Yahoo. Iar cind unui asemenea program i se aplica si “corectii” politice, nu e greu de imaginat finalul.
Sursa: Eurostat (NEET – not in education, employment or training)

Deci, ce naiba ii intereseaza pe tefelisti? Sa participe la “evenimente”. Conform Harris Poll, principala investitie a generatiei este in “experiente” dobindite prin participarea la diverse evenimente. Daca va intrebati de ce sint ei indreptatiti sa aiba pietuca lor si evenimentul lor unde sa isi etaleze gadgeturile si sa dea cu laseru’ pe peretii Guvernului. Este singura varianta in care ei pot “apartine” de ceva. Asa isi bifeaza nevoile sociale de apartenenta. Asa-zisa lor ura impotriva PSD-ului nu este decit un “adeziv social”, oricit de antisociala sau antidemocratica ar fi intreaga lor miscare.

Cind, cu ajutorul serviciilor au reusit sa se stringa in piete si apoi sa genereze niste voturi, cei care au ajuns in Parlament au dovedit ca habar nu au ce cauta pe acolo sau cum functioneaza institutiile. Gotiu doarme pentru ca e plictiseala, Nicusor Dan face bilute din muci si le maninca, doamna Presada se plinge ca in trecut au fost barbati care au incercat sa faca sex cu ea, Chichirau il filmeaza pe Serban Nicolae, iar Adrian Dohotaru s-a apucat sa manince din cosul de gunoi ca sa demonstreze ca e trist pe planeta, mai e unul care punea muzica sa urle ca sa nu poata lucra comisia parlamentara din care si el facea parte.

Ultimul sondaj arata ca abia 18% dintre cei pe care ii intereseaza sa iasa la vot au o optiune politica. Stiu cu cine vor sa voteze! Restul, cei care nu stiu cu cine sa voteze sau nu vor sa voteze, reprezinta 82%! Imens. Apoi, 76% zic ca lucrurile merg intr-o directie gresita.
Tute tefeliste

Desi nu par lamuriti  nici cu propria lor viata, nici acasa, nici la serviciu – cei care au un loc de munca, principala chemare a tefelistului este sa le spuna celor care au muncit si au cusut hainele cu care ei se imbraca, au facut pantofii pe care ii incalta sau telefoanele pe care nu le scapa din miini, cum sa traiasca, sau daca sa mai traiasca! Doar facind o succinta trecere in revista a mesajelor inlacrimatelor si sensibilelor fiinte – tefelistii – in fata unui protest al simpatizantilor PSD, regasim cele mai crincene etichetari: tigani, viermi, jeguri, gunoaie, cacati, patibulari, hoti, o intreaga gama de epitete ce vor sa demonstreze ca nimeni nu s-a nascut egal cu tefelistul, ca ceilalti sint sub-oameni. Pe alocuri, pe Facebook, se fac propuneri pentru a se stringe bani pentru asasinarea lui Tariceanu, plata pentru niste romi care sa il injunghie pe Dragnea, uciderea in masa a pesedistilor. Sau uciderea in masa a parlamentarilor. Nu ei. Sa vina cineva si sa le ucida adversarii. Ei au niste prafuri de tras pe nas. O bere incerta de consumat. Un flat white.

Nu in ultimul rind, o buna parte din “vina” apartine si tehnologiei. Datorita tehnologiei tefelistul poate trai “social” intr-o lume virtuala, in care interactioneaza cu alti marginali social, unde prostia unuia se propaga “viral” catre toti ceilalti, unde se pot autoiluziona ca lumea e altfel decit cea in care vietuiesc izolati. Tehnologia ar putea sa ii ajute. Dar ei pur si simplu nu vor sa stie adevarul. Ar putea bunaoara sa caute datele oficiale de pe siteuri oficiale ca sa isi formeze o parere, dar Tapalaga, Guran, Chirila sau Bot par cai mai facile ca sa se “informeze”. Alea sint “sursele veridice”. Informatie gata mestecata si regurgitata. Esenta, tati! Nu stam sa gindim!

Plus de asta, a te informa e futil, si-asa pesedistii fura tot, deci… fatalitate! Mai bine sa dam drumul la un joculet, mai bine sa ascultam o asa-zisa muzica sau sa ne uitam la filmulete cretinele, pe care cel putin credem ca le intelegem… Sau daca e serial, la ultimul sezon.

De ce ne miram atunci ca serviciile si-au aruncat privirile in aceasta directie! Iata o turma numai buna de transformat in carne de tun! De ce sa ne miram ca tefelistii emit cele mai extremiste opinii, de la uciderea saracilor, batrinilor sau blonavilor, la interzicerea reproducerii pentru cei care nu voteaza corect sau se opun “celor corecti”, adica lor? De ce sa ne miram ca viseaza nationalizari si confiscarea patrimoniului si banilor firmelor? De ce sa ne miram ca viseaza la o redistribuire a averii “romanesti” catre cetateni (aici banuiesc eu ca pesedistii nici n-ar avea voie sa primeasca, ei fiind oricum hoti)? De ce sa ne miram ca vor sa fie condusi de un alt taietor de frunze la ciini, somer, Ciolos? De ce sa ne miram ca isi denunta propriii parinti si cer sa li se retraga cele mai elementare drepturi cetatenesti?

Dupa cum am mai spus-o si pe Facebook, daca va e antipatic Serban Nicolae, ajunge sa o bagati si pe Chichirau in poza. Vi se pare Firea insuportabila? Bagati-l pe Nicusor in poza facind bilute. Acesti aroganti si frustrati de tefelisti l-ar putea transforma si pe ucigasul de Iliescu intr-un batrinel simpatic, rasat si sofisticat.

Iar costurile sint deja uriase. Cind ai o intreaga generatie nesocializata, frustrata, care gindeste in dihotomii simple (alb/negru, noi sintem buni/aia sint rai, unii au/altii n-au) si false cauzalitati (nu pot munci pentru ca Dragnea…), odata cu iesirea de pe piata muncii a Genratiei X (generatia mea), cind aceasta generatie de ciudati va incepe sa parvina si sa puna ghearele pe conducere, va fi o jale cumplita.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
ENKI
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual
supraviețuiește în orice condiții și în spațiul virtual

Mesaje : 13937
Data de inscriere : 07/02/2010

Sus In jos

Re: generaţii

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum